Category Archives: Teknikker

“Nybegynnerfeil” – Mangel på markering/sikting

Dersom en utøver ikke utfører dette korrekt så vil det i mengde være den enkeltfeilen de gjør absolutt flest ganger.  Å korrigere dette vil fjerne et sted mellom 80 til 90 % av “feilene” utøveren gjør.

Det der er snakk om er særlig markering av teknikk.  For å få øyne, hender, føtter (altså teknikk / stilling) og pust  til å lande samtidig er punkt 3 av de 9 grunnleggende “Treningshemmelighetene i TaeKwon-Do”.

  • I “Condenced Encyclopaedia of TaeKwon-Do” av General Choi Hong Hi finner man dette på side 42: “To bring the movement of eyes, hands, feet and breath into a single coordinated action”.
  • I “TaeKwon-Do for 10. Gup og 9. Gup hvitt belte” 1. utgave fra 1988 av Master Per Andresen er følgende passasje på side 21: “3. Å bringe bevegelsen av øyne, hender, føtter og pust sammen i en koordinert handling.”
  • I “TaeKwon-Do 10. Gup – 9. Gup Hvitt belte” 1. utgave 2011 av Master Per Andresen er følgende på side 29: “Koordiner blikket, hender, føtter og pust ved utførelse av all teknikk.”

Hva betyr altså dette?  Jo, det er faktisk så enkelt som at man lander i korrekt stilling samtidig som hendene med tilbaketrekk og angrep/forsvar skjer samtidig som man puster ut.  Dersom man unnlater å “markere teknikk” med den hånden som går som tilbaketrekk så vil hendene ha forskjellig lengde på banen, og tilbaketrekk/angrep blir usynkront.

Se for deg at man gjør følgende (teknikk for hvitt belte), feil utført: Du står i en gåstilling med lav underarmsblokk (og den andre hånden er på hoften som et tilbaketrekk).  Du skal fram til en gåstilling med punch, MEN den hånden som utførte blokken dras direkte fra lav-blokk-posisjon til hofte, samtidig som den andre hånden som ER på hoften slås som et punch.  Den ene hånden beveger seg nå en 30-35 cm, imens den andre 60-65 cm (mine mål, mine armer).  Dette klarer man ikke å få synkront.  Se for deg en utøver som gjør dette i f.eks mønsteret Chon-Ji.  Av 19 bevegelser gjør utøveren 11 feil, og da kun med hendene!

Korrekt utført vil følgende skje:  Du står i samme utgangspunkt som forrige beskrivelse.  Når man er på vei fram til en gåstilling med punch løftes hånden, som var i lav blokk, avslappet (men ikke som en overkokt nudel) til senterlinjen og nesten utstrakt til der hvor den andre hånden skal lande, før denne hånden går som et tilbaketrekk, og punchet beveges framover.  Hendene vil nå lande i sin sluttposisjon synkront.

En annen fordel med å gjøre dette synkront er at man unnlater å få brå belastninger i muskulatur på hver side av kroppen fordi man har en synkronisert bevegelse i all muskulatur, ved feil utførelse isolerer man belastningen til kun et begrenset område som før eller siden vil føre til belastningsskader i nakke/skulder/arm/rygg dersom utført hurtig.

For å finne dokumentasjon i TKD-bøkene på hvordan dette utføres må man igjen se på bildene over hva som skjer underveis, og ikke bare på sluttresultatet.  Nedenfor er to bilder tatt fra “Saju Jirugi” i volum 8 av “Encyclopaedia of TaeKwon-Do” av General Choi Hong Hi.

  • Gåstilling med punch, utført fra parallell klarstilling.
  • Narani Junbi Sogi -> Gunnun So Kaunde Baro Jirugi

  • Gåstilling punch, utført fra Gåstilling med lav underarmsblokk.
  • Gunnun So Palmok Najunde Makgi -> Gunnun So Kaunde Baro Jirugi

 

“Nybegynnerfeil” – Hwa Rang

I mønsteret Hwa-Rang så gjør altfor mange utøvere bevegelse 11 i mønsteret feil.

Du har nettopp slått et punch, og står i en gåstilling.  En motstander tar tak i armen din, og du må trekke deg løs, samtidig som du i neste bevegelse (12) utfører et sidespark.

Hælen på bakerste fot skal være løftet, og vektfordeling er her beskrevet som 70/30.  Denne stillingen, og denne bevegelsen har ikke fått noe (Koreansk) navn i leksikonet av General Choi Hong Hi.

Denne stillingen og teknikken er nærmere beskrevet i “Danggi Pulgi – Pulling Release” under punktet “Tekniske detaljer”.

Danggi Pulgi - Hwa-Rang Tul

“Nybegynnerfeil” – Feil fotstilling ved utførelse av Side Front Snapspark (Yobap Cha Busigi)

Hva har mønstrene Joong-Gun Tul, Toi-Gye Tul og Ge-Baek Tul til felles?

I mønsteret Joong-Gun introduseres et nytt spark for blåbeltene.

Det er Side Front Snapspark, Yobap Cha Busigi (også benevnt som Yop Ap Cha Busigi).

I motsetning til «vanlig» front snapspark (Ap Cha Busigi) hvor foten man står på peker i samme retning som man sparker, så er foten man står på i en annen vinkel, og kroppen er halvvendt (eng:half facing TKD:Ban Mom) istedet for fullvendt (eng:full facing TKD:On Mom).

Enkelt forklart så sparker man egentlig mot siden (75°).  Men siden man i mønstrene hvor dette sparket inngår allerede står i en L-stilling, så sparker man likevel mot retningen hvor foregående teknikk ble utført.  Så istedet for å sparke ut mot siden, sparker man mot en Side Front.  Retningen tar altså utgangspunkt i stillingen foten man står på sin retning!

I mønsteret Joong-Gun er det i bevegelsene 2 og 5 dette sparket er. Man står allerede i en L-Stilling (TKD:Niunja Sogi), og den bakerste foten er 15° inn. Man sparker da i samme retning som foregående blokk, og som hos alle front snap spark beholdes også her hendenes posisjon fra foregående bevegelse.

Nybegynnerfeilen i denne sammenheng er at mange vrir på den foten man står på, eller man vrir den på forhånd fordi man i utgangspunktet ikke har en korrekt L-stilling og man må korrigere kroppens tyngdepunkt.

Korrekt utført så beholder bakerste fot posisjonen fra L-stillingen når sparket utføres!

Dette sparket er i flere andre mønster også, og dersom man gjør feil i Joong-Gun, gjør man også mest sannsynlig feil i de andre mønstrene!

Yop Ap Cha Busigi er i følgende mønster:

Joong-Gun Tul
Toi-Gye Tul
Ge-Baek Tul

I Joong-Gun er foregående bevegelse en L-stilling med en middels utoverblokk med omvendt knivhånd (Niunja So Kaunde Sonkal Dung Bakkoro Makgi). Bevegelsene 2 og 5.

I Toi-Gye er foregående bevegelse en L-stilling med en garderingsblokk med knivhånd (Niunja So Kaunde Sonkal Daebi Makgi). Bevegelsene 22 og 26.

I Ge-Baek er foregående bevegelse en L-Stilling med en garderingsblokk med knivhånd (Niunja So Kaunde Sonkal Daebi Makgi). Bevegelse 13.

Om det finnes Yobap Cha Busigi i 4.-6. Dan mønster har jeg ikke sjekket når dette skrives.

Bilde tilhørende Joong-Gun Tul fra Encyclopaedia of TaeKwon-Do av General Choi Hong Hi, Volum 9.

Yobap Cha Busigi - Joong-Gun Tul

Bilde tilhørende Yobap Cha Busigi fra Encyclopaedia of TaeKwon-Do av General Choi Hong Hi, Volum 4.

Yobap Cha Busigi - Bind 4

“Nybegynnerfeil” – Feil fotstilling i mønster

Hva har følgende mønster til felles:
Dan-Gun Tul
Won-Hyo Tul
Joong-Gun Tul
Toi-Gye Tul
Choong-Moo Tul
Po-Eun Tul
(og til dels Ge-Baek Tul)
?

De starter alle fra en posisjon hvor føttene er parallelle, enten fra en Parallell-stilling (Narani Sogi) eller fra en Tett-stilling (Moa Sogi), og man går deretter ut i en L-Stilling (Niunja Sogi). I denne posten er mønster hvor man glir (eng:slide) som første bevegelse i mønsteret ikke regnet med.

Dersom man ser på beskrivelsen til en L-Stilling (Niunja Sogi) så skal begge føtter vris 15° innover (se illustrasjon #3).

Hvilken betydning har dette, og hvilke konsekvenser får det?
For alle mønstrene nevnt over, bortsett fra Ge-Baek Tul, må derfor bakerste fot (den som står igjen…) vris 15° inn.
Det er to feil som dessverre er vanlige å gjøre.

  1. Den vanligste feilen er å sette foten mot B, men ikke vri på den bakerste fot.  Dette fører til en unaturlig vinkling i hoftene, og man vil ikke kunne utnytte hoftenes naturlige rotasjon, aka “hip-twist”.  Man har i praksis de-aktivert halve kroppen, og den mulighet man har for å utnytte alle muskler nødvendig for å utføre teknikken!
  2. Den andre feil måte enkelte gjør for å få L-stillingen korrekt, er å sette fremste fot tilsvarende «inn», bort i fra startretningen.  I f.eks Joong-Gun settes foten mot BF istedet for mot B, når det korrekte vil være å vri bakerste fot 15° inn!

I mønsteret Ge-Baek er det den som blir fremste fot som må vris 15° inn.

  1. De to feil måtene vil da være å enten sette bakerste fot mot CA istedet for mot C, eller
  2. Sette foten mot C, men istedet få en unaturlig vinkel i fremste hofte, og derav de-aktivere halvparten av musklene nødvendig.

Et bilde sier mer enn tusen ord, så her har dere tre bilder som viser stillingene nevnt.

#1 Sogi Narani Diagram Parallell stilling

#2 Sogi Moa Diagram Tett stilling

#3 Sogi Niunja Diagram L-Stilling

Bilder fra Encyclopaedia of TaeKwon-Do av Gen. Choi Hong Hi (volum 8-11):

Dan-Gun Tul Fotstilling - Dan-Gun

Won-Hyo Tul Fotstilling - Won-Hyo

Joong-Gun TulFotstilling - Joong-Gun

Toi-Gye TulFotstilling - Toi-Gye

Choong-Moo TulFotstilling - Choong-Moo

Po-Eun TulFotstilling - Po-Eun 1 Fotstilling - Po-Eun 2

Ge-Baek TulFotstilling - Ge-Baek

 

Mønster

Det ligger tekniske detaljer for mønstrene som egne artikler, ikke bare korte (blogg)poster.  Artiklene har ikke tag’s slik at de vises normalt ikke når man viser alle poster tag’et med et tema.  Denne posten er derfor en samleside med tag for alle mønster OG lenke til mønsterets hovedartikkel.

Chon-Ji Tul

Dan-Gun Tul

Do-San Tul

Won-Hyo Tul

Yul-Gok Tul

Joong-Gun Tul

Toi-Gye Tul

Hwa-Rang Tul

Choong-Moo Tul

FGMR 09.08.2014

Spørsmålet med flest stemmer onsdag ettermiddag var fra Dan Thomas;

Kjære Sir,
Jeg har et spørsmål angånde den ikke-blokkerende hånden i X-stilling lav omvendt knivhåndsblokk i mønsteret JuChe.
Min forståelse av de to lave omvendte underarmsblokkene i mønsteret Po-Eun er at de to forskjellige posisjonene av de ikke-blokkerende hendene representerer faktumet at blokken kan brukes både på tibia og fibula (innside og utside av legg).
Hva representerer posisjonen til den ikke-blokkerende hånden i lav omvendt knivhåndsblokk i JuChe? Er det tilsvarende blokkene i Po-Eun eller representerer det noe annet?
På forhånd takk,
Dan Thomas 2. Dan (hos ACE TaeKwon-Do).

FGMR svarer som følger;
“Din forståelse er korrekt med tanke på betydningen av plasseringen av reaksjonshånd i de lave innover blokkene med innsiden av underarmen i Po-Eun tul, i at de kan bli brukt som en innside eller utside blokk.
Grunnleggeren, General Choi Hong Hi lærte oss at fra et selvforsvars-standpunkt, er det alltid mer fordelaktig og tryggere for oss å bruke en utside blokk der det er mulig mot vår motstander. Derfor indikerer han at plasseringen av fingertuppene på reaksjonshånden oppå underarmen symboliserer en utside blokk til fibula (utsiden av leggen).
Men i tilfellet med lav omvendt knivhånd frontblokk i Juche tul, selv om teorien ang. applikasjon er lik, kan dette kun være brukt som en utside blokk da blokkeringsvåpenet (omvendt knivhånd) er anatomisk svakere enn underarmen som kan brukes begge veier som i Po-Eun tul.”
Photo er fra General Choi Hong Hi’s “Encyclopaedia of TaeKwon-Do” volum 12, side 295.

 

juche-low-block

FGMR svar den 10.07.2014

Det var bare ett spørsmål sist uke fra Mr Tony Lopez:
“Kjære Master, i denne anledning er mitt spørsmål angående Hwa-Rang tul. Leksikonet om TaeKwon-Do spesifiserer at det er totalt 29 bevegelser, men om vi utfører bevegelsene i mønsteret så har det 31 bevegelser. Hvorfor denne forskjell? På forhånd takk for ditt svar og en varm klem.”

Takk for spørsmålet Mr Lopez! FGMR svarer som følger:
“De 29 bevegelsene i Hwa-Rang tul representerer den 29de infanteridivisjon som General Choi Hong Hi også grunnla. Derfor må vi når vi utfører kunsten også lære hvorfor de 29 bevegelsene har en spesiell betydning.
De to ekstra bevegelsene du teller er fra bevegelse 12 og 19, hvor Grunnleggeren ber oss utføre en teknikk “og så” utføre enda en teknikk. Han ber oss gjøre dette som en bevegelse, og som skaper eller oppfinner, dette er hans privilegium. Tilsvarende i følgende mønster; Choong-Moo tul, ber Grunnleggeren osså gjøre dette i bevegelse 24.”

FGMR svar den 28.06.2014

Spørsmålet med flest stemmer sist uke var fra Dean Armitage:
“Hallo FGMR, Sir, Jeg studerte noen bilder av Yop Cha Jirugi og la merke til at i Eui-Am (bevegelse 11) at hendene er plassert på kroppen, (i leksikonet står det dra begge hender i motsatt retning). I de mønstrene jeg har lært hittil (jeg er en 4.Gup elev) at alle yop cha jirugi (gjennomtrengende sidespark) skal utføres med et Nopunde Jirugi (høyt punch) men leksikonet tilbyr ingen forklaring på hvorfor man skal dra armene i motsatt retning. Hvorfor er det slik? Taekwon!”

FGMR svarer som følger:
“Når vi begynner å lære yop cha jirugi på fargetbeltenivå, ber Grunnleggeren, General Choi Hong Hi, oss om å utføre det med et høyt punch; årsaken til dette er for primært å utnytte motkraften i overkroppen mens man sparker, og sekundært for å beskytte i tilfelle motstanderen går inn og unngår sparket. Som begynnere starter vi å føle og forstå at når man sparker i TaeKwon-Do bruker vi ikke kun beina, men også reaksjonskreftene i overkroppen for å skape slike eksplosive bevegelser som genererer mer kraft og hurtighet.
Videre, som vi har framgang og utvikler oss, ber Grunnleggeren oss om å raffinere denne evnen til å bruke overkroppens bevegelse på en annen måte i andre scenarier eller situasjoner, for eksempel ved å utføre yop cha jirugi med palmok daebi makgi, sonkal daebi makgi, eller i dette spesielle tilfellet ved å dra hendene i motsatt retning.”