I Hwa-Rang møter vi Danggi Pulgi. Denne frigjøringen ble i “This is TaeKwon-Do” av FGM Rhee Ki Ha gitt navnet Danggimyo Pulgi. Da frigjøring 3-6 mangler -myo endingen ble det fjernet for også de to navngitt i den boken (ref FGMR på seminar i Glasgow og Trondheim i 2015). Merk at leksikonet sier at vektfordelingen er 70% på bakerste fot OG at hælen skal være løftet. Akkurat dette med at hælen skal være løftet ble på IIC i Trondheim nevnt ni -9- ganger under instruksjon for Hwa-Rang!
Igjen har vi en stilling som i General Choi Hong His bøker ikke har noe navn. FGM Rhee Ki Ha sier vi kan kalle denne stillingen for “Danggi Pulgi Junbi Sogi”, klarstilling for frigjøring ved trekking.
Forutsetningen her er at motstanderen har grepet tak i høyre håndledd. Siden håndleddet har blitt grepet, og ikke kan bli trukket tilbake, må derfor høyre knyttneve være der den er under utførelsen av denne frigjøringen.
Bakerste fot bringes mot framste fot og vekten overføres til bakerste fot samtidig som venstre hånd hekter tak i høyre knyttneve samtidig som man bøyer høyre albue lett.
Stillingen bør være sterk nok til å motstå at noen drar i høyre håndledd forfra.
For bevegelse 12 bringes høyre kne opp i forberedelse for et sidespark. For å foreta frigjøringen dras hurtig venstre hånd/høyre knyttneve forbi brystkassen samtidig som man utfører et middels sidespark med høyre fot.
Bevegelsen avsluttes med at man med høyre hånd utfører et sideslag samtidig som den foten som sparket settes på gulvet til en L-stilling.
First Grand Master Rhee Ki Ha demonstrerer hensikten med Danggi Pulgi under et seminar i Glasgow, Scotland i 2015.
Kilde:
This is TaeKwon-Do av First Grand Master Rhee Ki Ha
ITF Student’s Handbook 10th Kup to 1st Kup V2.10 by Michael D. O’Neill