Monthly Archives: August 2013

FGMR svar den 23.08.2013

Denne ukes spørsmål med flest stemmer var av Mr Scott Pidgley:
‘Hei Sir, Jeg deltok for ikke lenge siden på et av dine seminarer og la merke til at du fokuserer din trening på å oppnå maksimum kraft i alt du gjør. Ifølge din mening, er å oppnå kraft mer viktig enn en god utførelse av teknikken med litt mindre kraft? Tusen takk, Scott, 3. Dan.’

Her er FGMR’s svar:
“Grunnleggeren, General Choi Hong Hi, skapte og utviklet Taekwon-Do som en kampsport for militær ubevæpnet kamp, med meningen at hvert individ trener kroppen sin og hodet til å være så effektiv, kraftfullt og nyttig som mulig i en selvforsvarssituasjon. På den måte vil riktig utførelse av teknikken produsere din maksimum kraft. Maksimum kraft kan ikke bli skapt uten den best mulige teknikk. Det er ikke snakk om enten eller!
For eksempel, i en knusingssituasjon kan du ha en stor og tung student som kan knuse ved bruk av veldig dårlig teknikk ene og alene ved å bruke masse og størrelse, men det vil være nødvendig for en mye mindre og lettere student å bruke god og korrekt utførelse av teknikken til å skape dens maksimum kraft og gjøre det mulig å knuse.”

FGMR svar den 16.08.2013

Denne ukes spørsmål med flest stemmer var av Mr Marko Van de Braak:
‘Kjære Sasungnim, jeg lurte på hva din mening er ang. posisjonen til foten som flytter seg når man utfører en sakte bevegelse. For eksempel i Toi-Gye tul, teknikk nummer 3. Den venstre foten er sakte brakt til den høyre foten for å danne en tett stilling. Mener du at den venstre foten skal berøre bakken imens den beveges, eller ikke? Eller skal den være akkurat over bakken og kun berøre gulvet på slutten av bevegelsen? På forhånd takk, og vennlig hilsen.’

FGMR svarer som følger:
“Når man lærer eller utfører teknikker med sakte bevegelser er det aller viktigste å fokusere på din timing, kontroll og likevekt. Dette er hvorfor Grunnleggeren, General Choi Hong Hi, skapte sakte bevegelse; det er kun en øvelse i disse elementer med mål om å fullføre alt samtidig. Jeg husker han pleide å si “hender, føtter, pust isammen”. Derfor er dette hva vi må fokusere på.
Jeg vil anbefale at du utfører de forskjellige saktebevegelsene som normale bevegelser først (da det ikke skal være noen forskjell på hvordan de utføres teknisk), og utfør så i sakte bevegelse. Den eneste forskjellen bør være hastigheten på hvordan du utfører dem. For eksempel om foten din er i kontakt med gulvet når du utfører gåstilling pressende blokk med håndflate, vil det også være slik når du utfører det i sakte bevegelse.
Også siden kroppene våre aller er litt forskjellige, vil vi alle utføre litt forskjellig for å generere mest mulig kraft, nøyaktighet osv. Og så vil en persons fot bevege seg litt annerledes enn andres. Men uansett, jeg vil aldri anbefale å løfte foten fra bakken slik at noe kan gå under, eller du kan bli i ubalanse medmindre du hopper, sparker eller tramper, da det vil stille deg i en dårlig posisjon mot et angrep.
Selv om jeg er glad for å gi råd her, som TaeKwon-Do utøvere er det viktig at vi har instruksjon i en Dojang eller på et seminar med en Master eller Grand Master slik at de kan korrigere oss som individer og vi kan fordøye på en riktig måte hva vi blir lært.”

FGMR svar den 09.08.2013

Denne ukes spørsmål med flest stemmer var fra Mr William Angeles:
‘Sir, jeg har stor undring; Hva lærer Mastere og Grand Mastere etter Tong-Il tul? For meg virker det som at TKD uten tul (mønstre) etterlater et stort vakuum!Takk og vennlig hilsen!!!’

FGMR svarer som følger:
“Etter Tong-Il tul er det på ingen måte slutt på din søken etter læring i TaeKwon-Do. Selv om du på dette nivået bør ha en godt avrundet forståelse for alle fysiske aspekter av TaeKwon-Do, så er ingen perfekte og vi bør alltid øve, korrigere og forbedre oss selv siden vi alle har evnen til å lære til vi dør. Imens vi lever, har vi fortsatt muligheten til å lære fra de med mer kunnskap og erfaring enn oss selv. Som en Master bør du være klar over forandringen i ditt nivå av modenhet innen kunsten; du vil tenke og føle forskjellig om TaeKwon-Do og når du utfører vil du få noe annet fra det. Du vil bli mer TaeKwon-Do enn kun et utøver; Ditt sinn, kropp og sjel bør være harmonisert med arten selv.
Det er sant at Grunnleggeren, General Choi Hong Hi, ikke hadde så mye tid til å konsentrere om “Do”, som er et enormt viktig aspekt av TaeKwon-Do, som han kanskje hadde ønsket. I begynnelsen er studentens hovedprioritet dens fysiske utvikling og framgang, men på Masternivå og videre er det vår spirituelle utvikling og framgangen av vår mentale innstilling som er viktigst. Vi må forsikre at vi på en korrekt måte fører videre General Chois lære. Som en del av dette er det vår plikt og ansvar å lære bort til ALLE som ønsker å lære.
Som en Master i TaeKwon-Do, du er nå en ambassadør for General Chois arv og det er ditt ansvar å lede ved å vise. Grunnleggeren håpet for enhet innen TaeKwon-Do og for oss å skape en fredeligere verden – Det er vår plikt å gjøre vårt beste for å utrette dette!”

FGMR svar den 02.08.2013

Denne ukes spørsmål med flest stemmer var av Mr Stephen Gell:
‘Kjære Sir, jeg er nysgjerrig på mønsteret Unam eller Un-Nam… Når var dette mønsteret benyttet, hva var dets definisjon og hvilket mønster erstattet det?’

FGMR svarer som følger:
“U Nam var et av mønstrene brukt i de tidlige utviklingsstadier. På den tiden var Syngman Rhee den første president i Sør-Korea og da TaeKwon-Do var i sin tidlige utviklingsfase ønsket Grunnleggeren, General Choi Hong Hi, å få support fra den Sør-Koreanske presidenten.
U Nam var pseudonymet til Syngman Rhee og som sådan, Generalen skapte mønsteret U Nam. Mønsteret ble erstattet av Choong-Jang tul etter presidentens avgang i 1960. Choong-Jang tul inneholder mange like og også oppgraderte elementer fra mønsteret U Nam.”