Category Archives: Myter og ubekreftede (i boks form) rykter

FGMR svarer 02.05.2014

Mr Giorgis Simonidis:

  • Er det sant at det er noen skrivefeil i TaeKwon-Do leksikonet? Hvis ja, er det mulig å nevne dem?
  • “Siden det er flere utgaver av leksikonet skrevet av grunnleggeren, General Choi Hong Hi, samlet med den enorme mengden kunnskap og informasjon i dem, så ja det har vært skrivefeil. Disse har til tross for det blitt adressert og redigert for hånd av de deltagerne som har deltatt på hans seminarer og IIC’er før han gikk bort. Etter det har det vært gitt ut flere utgaver, men jeg er ikke sikker på disses innhold.  Jeg har alltid lært av General Choi selv, eller mine seniorer i et fysisk treningsmiljø.  Leksikonet selv er et referansepunkt, men å få læring fra en Grand Master, Senior Master, Master eller senior Instruktør er nødvendig og uvurderlig.

FGMR svar den 18.04.2014

Denne dagen ble det mine spørsmål som hadde flest stemmer og som ble besvart.  Tekst og spørsmål er oversatt fra engelsk av meg.

Kjære FGMR, har de forskjellige klarstillingene med annerledes håndposisjon en spesiell betydning, og hvordan er de relatert til mønsteret de er brukt i?  Og/eller kan du si noe om eventuell symbolikk rundt do-bok, farge, belte, knute, treet og patch (ITF-merket)?

FGMR svarer som følgende:

“Vår grunnlegger, General Choi Hong Hi skapte de forskjellige klarstillingene, noen med en spesifikk betydning til mønsteret, og andre uten.  De følgende mønstrene og symbolikk av klarstillingene er de han forklarte til meg;

Won-Hyo tul; besvart i mer detalj 27/09/2013

Kwang-Gae tul; besvart i mer detalj 29/03/2013

Juche tul; klarstillingene i parallellstilling med tvilling side albue symoliserer Jucheismen, selvsikkerhet og selvforsynt.

Yoo-Sin tul; besvart i mer detalj 28/02/2014

Yon-Gae tul; kriger klarstilling A symboliserer den kjente kriger Yon Gae Somoon.

Ul-Ji tul; Parallell stilling med x hånd bakside symboliserer den berømte kriger Ul Ji Moon Dok og hans bruk av forskjellig taktikk fra andre generaler og hans agressive angrepsstrategi.

Tong-Il tul; Parallellstilling med en overlappende bakside hånd er ikke symbolikk mot mønsterets mening, men likevel på dette nivået er vi nå gitt privilegiet å benytte hvilken som helst hånd brukeren er mest komfortabel med, eller som er mest kraftfull øverst.

I forhold til den andre delen av ditt spørsmål, noe av det er dekket i boken “This Is Taekwon-Do”, men likevel om du velger å sende det inn på nytt, så vil jeg besvare det om det blir spørsmålet med flest stemmer.

Siden du nevnte do-bok’en og beltet, vil jeg også gå innpå etiketten med å bære Taekwon-Do do-bok og belte, som var av stor viktighet for Grunnleggeren.  Vi bør alltid være bevisst på å bære dem korrekt, f.eks. ren og pen, beltet knyttet korrekt, en gang rundt livet med belteendene jevne.  Ved å bære dem bør vi ha en sans for stolthet og forstå at vi representerer vår Grunnlegger og TaeKwon-Do.”

FGMR – First Grand Master Rhee

First Grand Master Rhee var den første som General Choi Hong Hi ga 9. Dan.  Via nettsiden til “This is TaeKwon-Do” på Facebook kan man få svar på eventuelle spørsmål.  Hver fredag svarer FGMR på det spørsmålet som Onsdag hadde flest stemmer.

Han svarer på spørsmål av teknisk eller teoretisk art, men ingen som omhandler politikk.  FGMR underviser studenter i Tae Kwon-Do uavhengig av organisasjon.

FGMR 11.04.2014 (besvart 12.04.2014)

Robert Ross:

  • Er det en grunn til hvorfor de fleste TKD mønster starter med å bevege seg mot venstre til en venstre gåstilling, høyre L-stilling eller sittestilling?  Foretrakk Generalen sin venstre framfor sin høyre, eller ble det gjort for å være konsistent gjennom pensumet? Var det fordi TKD var skapt som en serie selvforsvarsteknikker og at defensive trekk vanligvis er gjort på venstre side?  Eller har venstre side spesiell betydning i det Koreanske samfunn eller historie?
  • FGMR svarer følgende:  “Vår Grunnlegger, General Choi Hong Hi skapte TaeKwon-do som en kampkunst for selvforsvar, med den filosofien at TaeKwon-Doutøveren aldri er pådriver eller aggressor, da vårt mål er “å bygge en fredeligere verden”.  Siden en større prosentandel av befolkningen er høyrehendt, og også kulturellt; tidligere alle Koreanske barn ble oppfordret til å være høyrehendt (uansett om det var naturlig eller ikke), vi er mer tilbøyelig til å angripe med vår høyre. Derfor jobbet Grunnleggeren fram til den generelle regelen om at vi angriper med vår høyre, og forsvarer med vår venstre. Derfor begynner våre mønster hovedsaklig med en defensiv bevegelse mot venstre.”

FGMR svar den 31.01.2014

Sist ukes spørsmål med flest stemmer var fra Mr Scott Bolthouse:
Hva er FGMRs stilling til Juche/Ko-Dang?  Jeg forsøker ikke å snakke politikk, men det har vært mye forvirring over hvilket mønster 2. Dan’er bør utføre.  Jeg vet Juche var lagt til etter General Choi’s tur til Nord-Korea.  På min skole, jeg lærer bort begge, siden jeg mener Juche er et av de vanskeligste mønstrene å utføre, i tillegg til det vakreste – selv sammenlignet med 3. Dan mønstrene.  Bør 2. Dan utøvere utføre begge mønstre?  Det kan virke som et selvklart spørsmål, men jeg skulle ønske å høre FGMRs stilling til dette.

FGMR svarer som følger:
“Grunnleggeren, General Choi Hong Hi utviklet mønsteret Juche Tul etter å ha besøkt DPRK fordi han beundret den koreanske ideologien med selvforsyning. Siden han ønsket å opprettholde viktigheten av 24 mønster, som representerer “24 timer, en dag, eller hele mitt liv”, ett mønster måtte bli erstattet.
Selv om begge mønster har noen sammenfallende teknikker, inneholder Juche Tul flere som er mer avanserte og forbedredet.  Av denne grunn valgte Grunnleggeren å erstatte Ko-Dang Tul.  Derfor fjernet han det fra pensum, som er hva jeg fortsatt følger.  Likevel, dersom utøvere ønsker å lære og praktisere Ko-Dang Tul ut av egen interesse, ser jeg ingen skade i det.”

FGMR svar den 22.11.2013

Sist ukes spørsmål med flest stemmer var fra Mr Travis Young:
Hallo, sir.
Som ve vet videreutviklet og modifiserte General Choi ITF Taekwon-Do mange ganger siden publiseringen av den første engelske tekst om TKD i 1965.
Jeg lurer på når og hvordan “sine wave”bevegelsens konsept ble introdusert. I tillegg hvordan den har blitt forbedret og modifisert over tid.
Sir, som den første Grand Master, når ble du introdusert for konseptet med “sine Wave”? Hvordan har det endret seg, dersom det har, siden den første introduksjonen? Tusen takk for din tid.

FGMR svarer som følger:
“Som Grunnleggeren, General Choi Hong Hi, utviklet og videreførte vår kunst, var også pionerene involvert i de tidlige stadiene av utviklingen for å sikre effektivitet.
Før “sine wave”bevegelsens konsept, i begynnelsen var Taekwon-Do bevegelser lik Karatebevegelser, med fokus på bruken av twisting/vridning. Grunnleggeren betraktet Taekwon-Do som en moderne og fremskrittsvennlig kampkunst, og som sådan forsøkte han å forbedre vår bevegelse og kraftteorien da (hofte)vridningsmetoden eksponerte utøveren til flere pågående angrep. I det tidlige 70-tall introduserte han opp, ned (sagtann bevegelse), som tok i bruk gravitasjon og masse for å produsere mer kraft. Han fortsatte å forbedre og utvikle denne teorien og introduserte begynnelsen av “sine wave”bevegelsen i slutten av 70-årene. Hans “fullførelse av sine wave” ble introdusert i 1980, og fra dette punktet og framover modifiserte eller forandret han ikke hvordan “sine wave” skulle bli utført. Det skulle være en NATURLIG ned, opp, nedbevegelse for å la utøveren få mest mulig kraft ved å benytte energien som ble produsert, og ikke ved en overdrevet skapelse av en form.
Jeg tror forskjellene i hvordan det er utført nå er pga en misoppfattelse av Grunnleggerens konsept; vår bevegelser skal være naturlig og ikke overdrevet – Det er ikke noe behov for å bøye den bakerste fotens kne på en slik måte at det hindrer vår hurtighet og eksplosivitet mens vi legger ekstra belastning på kneleddet. Når vi benytter “sine wave” korrekt i våre bevegelser, blir kraft generert automatisk.”

Bildet er fra “This Is TaeKwon-Do”

SineWave

FGMR svar den 02.08.2013

Denne ukes spørsmål med flest stemmer var av Mr Stephen Gell:
‘Kjære Sir, jeg er nysgjerrig på mønsteret Unam eller Un-Nam… Når var dette mønsteret benyttet, hva var dets definisjon og hvilket mønster erstattet det?’

FGMR svarer som følger:
“U Nam var et av mønstrene brukt i de tidlige utviklingsstadier. På den tiden var Syngman Rhee den første president i Sør-Korea og da TaeKwon-Do var i sin tidlige utviklingsfase ønsket Grunnleggeren, General Choi Hong Hi, å få support fra den Sør-Koreanske presidenten.
U Nam var pseudonymet til Syngman Rhee og som sådan, Generalen skapte mønsteret U Nam. Mønsteret ble erstattet av Choong-Jang tul etter presidentens avgang i 1960. Choong-Jang tul inneholder mange like og også oppgraderte elementer fra mønsteret U Nam.”